Dambasketen i USA

Har du någonsin hört ordet WNBA? Det är nämligen högsta dambasketligan i USA, som är en förkortning på Women’s National Basket Association. Denna liga för kvinnor skapades den 24 april 1996 och året efter så spelades den förta matchen.

I mer än 20 år har WNBA varit samlingsplatsen för de duktigaste och mest talangfulla basketspelarna i damvärlden. WNBA har inte bara en historia som är fylld av vinster, framgångar och oändlig kärlek till sport – dem har dessutom en lysande framtid framför sig.

Säsongen hos WNBA

Säsongen för WNBA ser ut på så vis att den spelande säsongen pågår mellan maj och september, och sedan sker, och avgörs, slutspelet från mitten av september till början av oktober.

Den första säsongen som spelades var år 1997 och den senaste var år 2012 då Indiana Fever slog Minnesota Lynx med 3-1.

Hur ser lagen ut?

I USA ser den högsta divisionen ut lite annorlunda än i Sverige. Här har man 12 stycken lag (precis som i Sverige), men det är uppdelad i två stycken konferenser med sex lag i varje konferens.

I den östra konferensen (Eastern Conference på engelska) finner vi lagen Washington Mystics, New York Liberty, Indiana Fever, Chicago Sky, Atlanta Dream och Connecticut Sun. I den västra konferensen (Western Conference på engelska) spelar Tulsa Shock, Seattle Storm, Phonenix Mercury, Minnesota Lynx, Los Angeles Sparks och San Antonio Silver Stars.

Det har funnits ett flertal andra lag i serien tidigare, dels några som bytte namn och sen några som helt enkelt inte längre platsade i en så pass hög division.

Mästare

Under sina 20 år som en aktiv högsta division har det varit många olika lag som kammat hem titeln som mästare. De första fyra åren, mellan 1997 och 2000, vann Houston Comets.

2001 och 2002 vann laget Los Angeles Sparks med 2-0 mot både Charlotte Sting och New York Liberty. Därefter har bland annat Detroit Shock, Seattle Storm och Pheonix Mercury haft en intern kamp mellan vem som blivit den faktiska mästaren. Åren 2003 och 2006 var det Detroit Shock som blev mästare, medan 2004 och 2010 tog prisets hem av Seattle Storm. 2007 och 2009 kom Phenoix Mercury in i bilden och vann två stycken mästerskap.

Ligans resultat än så länge

De tre lagen i den västra konferensen som ligger i framkant under 2017 säsong är Connecticut Sun (som ligger på 3 plats), Washington Mystics (fjärde plats) och slutligen New York Liberty (femte plats). Den östra konferensen har de två första platserna, med Minnesota Lynx som etta och Los Angeles Sparks som tvåa. På sjätte plats ligger Phoenix Mercury.

Förra säsongen år 2016 var det Minnesota Lynx som fick första platsen och därefter Los Angeles Sparks och New York Liberty.