Dambasketens svenska historia

Att kvinnor ska få spela basket har inte alltid varit en självklarhet. Trots att basketen uppfanns redan runt år 1891 av James Naismith, var det inte förrän 1953 som kvinnor fick vara med i en VM-turnering för första gången. 1996 så startar man damligan ABL i USA och året efter startar även NBA för damer. Basketen för damer har i USA sett lite annorlunda ut men numera har även Sverige kvinnor som spelar basket i de allra högsta divisionerna. Låt oss kika lite närmare på hur det har gått till!

Damligan blir Basketligan

Basketligan dam heter den nuvarande högsta divisionen av basket i Sverige. Den första högsta divisionen för damer hette Elitserien men den byttes ut inför säsongen 2001/2002 till namnet Damligan. Detta namn fick kvinnorna spela under enda tills säsongen 2011/2012 då det byttes till det mer passande namnet basketligan dam.

Svenska mästerskap

Om det är någonting som de svenska kvinnorna är bra på när det gäller basket så är det att kamma hem mästerskap. Sedan 1957 har de blivit utdelade till alla möjliga sorters lag med kvinnliga talanger och spelare.

Det första mästerskapet gick till BK Rilton år 1957 och sen dess har lag från hela Sverige kämpat sig mot vinsten. De senaste två åren har Luleå BBK stått i framkant och tagit hem mästerskapet både under 2016 och under 2017.

3 svenska lag som har flest mästerskap på rad

Första mästerskapet som KFUM Blackebergs IK tar är år 1961 och sen vinner dem mästerskapet enda fram till 1965.

– Mellan år 1977-1985 vann Södertälje BBK alla mästerskap.

– Arvika Basket tog hem mästerskap varje år från 1989 fram till 1994.

Lag som är med i Basketligan dam 2017

I basketligan dam finns det totalt 12 stycken lag. Dessa tolv lag är följande:

– Alvik Basket

– Telge Basket

– Mark Basket

– IK Eos

– AIK Basket

– Uppsala Basket

– Norrköping Dolphins

– Undominate Basket

– Lulelå Basket

– Visby Ladies

– Högsbo Basket

– KFUM Östersund Basket

Etta just nu ligger Udominate Basket som under säsongen 2016-2017 spelat 37 matcher.

Kvinnor som kämpar för kvinnor

Inte nog med att kvinnorna som är med i Basketligan dam kämpar mot vinster och framgång, de kämpar även för kvinnor och kvinnliga sjukdomar. Basketligan har under oktober månad en så kallad ”Rosa oktober” som är en insamlingskampanj där pengarna går till Rosa Bandet, som i sin tur jobbar för att förmedla kunskap och hjälpa de som blivit drabbade av bröstcancer.

Varje år drabbas över 8000 kvinnor av bröstcancer vilket gör det till den vanligaste sjukdomen för en kvinna. Att kvinnorna i Basketligan tar ställning på detta sätt visar på det lysande engagemang och den starka gemenskapen som basket för med sig!