Framgångssagan Luleå

Det kan knappast ha undgått någon som varit basketintresserad att det har varit Luleå som dominerat den svenska scenen under de senaste åren. Luleå har verkligen tagit stora kliv framåt och bevisat att det är de som är vassast i Sverige. Det som är så imponerande med Luleå är att de vunnit SM-guld både på herr- och damsidan. Luleåbasketen kan definitivt beskrivas som en framgångssaga.

Luleå BBK

På damsidan är det Luleå BBK som har stått för de norrbottniska framgångarna. De senaste årens facit talar minst sagt sitt tydliga språk. Luleå BBK har nämligen stått överst på den svenska prispallen 2014, 2015, 2016 och 2017. Åren 2014 och 2015 gick Luleå BBK under namnet Northland Basket. Anledningen till detta var att basketklubben hade en stark sponsor i Northland Resources. Att ha en stark sponsor i ryggen har garanterat varit en bidragande orsak till att dambasketen i Luleå kunnat inta en så pass stark position. Man har lyckats odla en vinnarkultur som inte bör underskattas.

BC Luleå

Det är inte bara på damsidan som Luleå varit en framträdande basketstad under den senaste tiden. BC Luleå var tidigare känt som Plannja Basket och man vann guld 1999, 2000, 2002, 2004, 2006 och 2007. När man nästa gång tog guld gjorde man det under namnet BC Luleå som är det aktuella namnet på föreningen. Även i BC Luleås fall hade det tidigare namnet att göra med att en stor huvudsponsor gick in med ordentligt kapital. Det går därför att argumentera att det även på herrsidan varit viktigt att ha en stor sponsor i ryggen som gör det lättare att locka de bästa spelarna men också samtidigt driva en viktig ungdomsverksamhet i regionen.

I den aktuella truppen i BC Luleå hittar man spelare som Andreas von Uthmann, Brandon Rozzell, Denzel Anderson, Brice Massamba och Jonathan Larsson. Ifall denna trupp ska klara av att göra om 2017 års bedrift återstår att se. BC Luleå kommer i alla fall att vara ett av de favorittippade lagen när det kommer till att göra upp om det så åtråvärda guldet 2018.

Snittlängd i basket

BC Luleå har minst sagt några riktiga bjässar, inte minst Brice Massamba som är hela 208 centimeter lång. Massamba står sig väldigt bra jämfört med längdsnittet. I NBA är snittet för män runt två meter. New York Nicks ligger dessutom ännu högre med ett längdgenomsnitt på 2,04 meter. På damsidan i NBA är snittet drygt 1,80 meter.