Några lag i Basketligan Dam

Den svenska basketligan för damer på elitnivå består av tolv lag och finalmatchen säsongen 2016/2017 som ägde rum den 26 april 2017 stod mellan Luleå Basket och det andra norrländska laget Udominate Basket från Umeå. Udominate Basket hade chansen att ta ifrån Luleå Baskets titel som SM-vinnare för fjärde året i rad, men de lyckades inte och Luleå Basket kunde än en gång ta hem segern. Basketligan dam har spelats varje år sedan 1957, alltså nästan lika lång tid som basketligan herr som spelades för första gången 1954. Många av de basketklubbar vars lag spelar i basketligan dam har även ungdomslag som man kan börja spela i om man är tonåring eller yngre.

Vinnarlaget Luleå Basket

Luleå Basket bildades år 1979 och är en av Sveriges mest framgångsrika elitföreningar för damer. I hela 10 år har de varit med och spelat i högsta ligan med goda resultat. Flera SM-silver och SM-guld har det lyckats kamma hem under åren och nu satsar de mot att även få spela ute i Europa. Viktigt för laget är att sätta Norrbotten på kartan när det gäller dambasket och därför rekryterar de gärna lokala spelare. Duktiga spelare som Janis Ndiba, Allis Nyström och Jelena Antic gjorde SM-segern 2017 möjlig eftersom de satte flest poäng under matchen. Tränare av laget är David Visscher.

Talangfulla Udominate Basket

Trots att Luleå Basket slutade som segrare i basketligan dam 2017 var det Udomninate Basket som totalt sett gjorde flest poäng under serien och serievinnarna Luleå Basket gjorde näst flest poäng. Udominate Basket är ett relativt nytt lag, det bildades 2012 och under den senaste säsongen 2016/2017 spelade de hela 27 raka vinster vilket blev rekord för laget. Under de tre senaste säsongerna har Udominate Basket, förutom den svenska basketligan dam, även deltagit i EuroCup. Tyvärr med blygsamma resultat i EuroCup där de aldrig fått spela mer än första rundan förutom under säsongen 2014/2015 när de fick spela även andra rundan men förlorade i 8-delsfinalen mot topplaget UE Sopron från Ungern. Laget tränas av Julian Martinez Almen och Mikael Blomqvist.

Topplaget Norrköping Dolphins

Laget Norrköping Dolphins bildades år 1992 och är ett av de mest framgångsrika basketlagen i den svenska basketligan dam och laget har många duktiga spelare. Sedan säsongen 1993/1994 har de spelat i den högsta divisionen i basketligan dam och 2013 vann de hela serien. Under den senaste säsongen 2016/2017 hamnade laget på tionde plats i poängtabellen, men de ser ljust på nästa säsong 2017/2018. Tränare av laget är Jesper Sundberg.

Uppsala Basket har stark kämparglöd

Uppsala Basket är ett lag som inte ligger i toppen av basketligan dam om man ser till resultat, men det är ett lag som har stor potential för att ta sig uppåt. Säsongen 2016/2017 gick inte helt som de hade hoppats på och de hamnade på sista plats i poängtabellen. Trots det låter laget ingenting stoppa dem och viktigt för dem är att satsa även på ungdomslagen i klubben. Laget tränas av Kelly Grant.