Snittlängd hos damer och herrar i basket

Något som kommer på tal ofta är hur långa basketspelare egentligen är. Det kan ju faktiskt vara svårt att avgöra när man ser dem på planen. Eftersom att så gott som alla är så väldigt långa är det ju faktiskt möjligt att göra misstaget att tro att vissa spelare är kortare än vad de faktiskt är. Hur ligger det då till? Här kommer du att kunna lära dig mer om snittlängden i basketen, såväl hos herrarna som på damsidan.

Längre än snittet

Det kommer kanske inte som någon överraskning att basketspelare i snitt är längre än gemene man. De amerikanska ligorna NBA och WNBA är erkända som de bästa i världen och därför är det intressant att se efter hur det ligger till där. Den genomsnittlige amerikanska mannen är 176,4 cm lång. Det är väldigt tydligt att det snittet ligger långt under snittet i NBA som är drygt 203 cm. Det varierar dock en hel del mellan olika lag. Dessutom tar inte genomsnittet för amerikanen upp de skillnader som kan finnas mellan olika amerikanska etniska grupper. Den genomsnittlige afroamerikanske mannen är 177,4 cm lång och afroamerikaner är statistiskt överrepresenterade i den amerikanska högsta ligan i basket.

Det kvinnliga genomsnittet

Hur ser det då ut hos de kvinnliga basketspelarna? Ifall amerikanerna återigen får stå som exempel för en jämförelse mellan NBA-spelare och genomsnittet i populationen så går det att hitta signifikanta skillnader även hos damerna. Det amerikanska kvinnliga genomsnittet ligger på 162,9 cm. När man kollar på genomsnittet bland basketspelarna i WNBA däremot ligger det snittet på cirka 183 cm.

Längden – receptet på framgång?

Det går inte att bortse från att längd spelar en oerhört viktig roll när det kommer till hur bra man är på att spela basket, även om det självklart finns undantag. Luleå är en stad som verkligen lyckats bra inom basketen på både dam- och herrsidan under den senaste tiden. I BC Luleå hittar man exempelvis Brice Massamba som mäter hela 208 cm.

Världens längsta basketspelare

Vilka är då världens längsta herr- respektive damspelare? Gheorge Muresan spelade mellan åren 1998 och 2000 i NBA-klubben New Jersey Nets och innehar rekordet som den längsta NBA-spelaren genom tiderna. På damsidan är det den polska spelaren Malgorzata Dydek som har rekordet i längd i WNBA. Hon mäter hela knappa 220 centimeter i höjden. Med andra ord är hon långt ifrån genomsnittet hos den genomsnittlige amerikanen och även polacken vars genomsnitt är 165,1 cm.