Testa basket

Vill du börja spela basket i ett lag?

Att tillhöra ett basketlag är fantastiskt roligt och det kommer att ge dig glädje och mycket mer färdigheter i basket. Känslan som gemenskapen i ett lag ger är något unikt och den är en av de främsta orsakerna till att många fortsätter spela basket även efter tonårstiden, man får vänner för livet!

Visar det sig att du tycker det är väldigt roligt och lärorikt att spela basket i lag finns det många möjligheter att avancera. De flesta basketföreningar har lag på olika nivåer, allt från barn och nybörjare till elittrupper. De allra bästa spelarna spelar med sitt lag i antingen basketligan herr eller basketligan dam. Är du tonåring är det en perfekt ålder att börja spela i eftersom de flesta som börjar spela är just tonåringar och du hamnar i ett lag med jämngamla spelare.

Vilken förening kan jag börja spela i?

Bor du i Malmö, Göteborg, Stockholm eller Uppsala kan du nedan läsa om vilken basketförening du kan börja spela i. I Stockholm finns många olika basketföreningar och går du in på Stockholms BDF:s hemsida hittar du en karta över vilka föreningar som finns så du kan hitta en förening som ligger nära dig.

Malmö: Malbas

Göteborg: KFUM Central basket

Stockholm: Stockholms BDF

Uppsala: Uppsala Basket

När du vet vilken basketförening du kan vända dig till är det bara att kontakta dem så hjälper de dig med att hitta ett passande lag för dig. Tider för träning och annan information får man vanligtvis när man blivit inskriven i föreningen.

Såhär går ett typiskt träningspass till

Ett typiskt träningspass brukar vara 60 minuter långt och den börjar oftast med en samling på ungefär 10 minuter där man går igenom dagens träningspass samt vilka som är närvarande och man kontrollerar att alla har boll, vattenflaska, en ljus och en mörk tröja med sig. Efter det börjar uppvärmningen där man övar på olika bolltekniker, alla har varsin boll. Tekniken består av fyra olika block och de är; passning & rotering, dribbling, skott och försvar. Vanligtvis väljer tränaren ut att göra övningar från tre av blocken.

När uppvärmningen är klar går man över till lek och tävling där man gör olika övningar som förbättrar samspelet i laget och samtidigt som du övar på tekniken. Efter det blir det spel där man delas in i lag och spelar match. Detta är en viktig del av träningspasset och laget utvecklas tillsammans för att kunna presentera bra och utvecklas. På slutet samlas man återigen för att gå igenom hur dagens träningspass gick alla har chansen att ta upp sådant som de undrar över. Tränaren går även igenom viktig information som till exempel när nästa träning eller match är.